nedjelja, 26. prosinca 2010.

COCO CHANELSpominjući Pariz, modu, parfem sve nas to vodi do najznačajnije osobe 20 st. koja je sve ove elemente ujedinila i napravila pravu revoluciju na modnoj sceni. Gabrielle Bonheur Chanel zvana "Coco" rođena je u malom mjestu Saumuru. Majka joj je umrla kada je imala 6 godina , otac napušta obitelj, te su djeca prepuštena na skrb rođacima i sirotištima. Gabrielle je odrasla u samostanu i kao mlada djevojka napušta ga sa stečenom vještinom šivanja koja će joj odrediti život.

weheartit


U početku se bavila izradom šešira i 1909. godine otvara svoj prvi dućan koji je odmah stekao slavu te se ubrzo preseljava u Rue Cambon, na prestižnu lokaciju u Parizu. Uskoro počinje izrađivati odjeću kojoj je bio naglasak na udobnosti i jednostavnosti gdje se jasno vidi utjecaj časnih sestara koje su je naučile krojiti i šivati haljine jednostavnih i strogih formi baš kao što su i njihove halje. Deset godina kasnije Chanel postaje respektabilna modna marka koja zapošljavala preko 300 radnika. Coco mijenja modu u to vrijeme, skida ženama neudobne korzete, izrađuje jednostavnu i udobnu odjeću koristeći prozračne i prirodne materijale, a čiju je inspiraciju crpila iz muške mode.
 Fashion is not something that exists in dresses only. Fashion is in the sky, in the street, fashion has to do with ideas, the way we live, what is happening.
COCO CHANELBila je prva osoba koja je uvela crnu boju u modu, njena mala crna haljinica koja se mogla nositi tijekom dana i večeri ovisno o modnih dodacima, postala je njen zaštitni znak i današnji modni standard. Smatrala je jednostavnost ključem istinske elegancije. Bila je prva dizajnerica koja je lansirala na tržište parfem, a dala mu je ime Chanel no.5 i danas je još najprodavaniji parfem.


 Tijekom života imala je puno ljubavnika i prosaca ali se nikada nije udala. Pretvorila je pariški hotel Ritz u svoj dom i tamo je živjela preko 30 godina.
Portretirana je u filmu i kazalište, tijekom života surađivala je s mnogim slavnim glumicama poput Garce Kelly, Elizabeth Taylor, Katharine Hepburn...
Nadimak Coco koji znači na francuskom ljubimac, navodno je dobila u kafiću La Rotonde na Montparnasseu gdje je pjevala u kabaretu kao djevojka, a kada je publika htjela još, vikali bi Coco i ime je ostalo.
weheartit

Iz njenog života ostale su danas zapamćene i nerijetko citirane brojne njene rečenice, poput:
- A girl should be two things: classy and fabulous.

- A women who doesn't wear perfume has no future.

- Fashion is architecture: it is a matter of proportions.

- Fashion is not something that exists in dresses only. Fashion is in the sky, in the street, fashion has to do with ideas, the way we live, what is happening.

- I don't know why women want any of the things men have when one the things that women have is men.

- The best color in the whole world, is the one that looks good, on you!Voli vas Sanja! I ZA KRAJ NAŠA INSPIRACIJA NA TEMU MALA CRNA HALJINA I NAJSLAĐEG CHANEL LOOKa.
weheartit
1 komentar: