četvrtak, 16. prosinca 2010.

PARFEM





Radeći kao turistički vodič na Azurnoj obali, zaljubila sam se u tu predivnu zemlju prepunu toplih boja i mirisa. Južni dio Francuske, Cote d' Azur, poznat je po proizvodnji cvijeća i agruma, posebice u Grassu gdje se nalaze tvornice parfema. 





Neodoljivi miris u bočici koristio se duboko u prošlosti, još u doba faraona kada su se okruživali u svojim grobnicama sa stotinama bočica parfema, Kleopatra je uživala u svojim mliječnim kupkama kojima je dodavala aromatično cvijeće i eterična ulja, eterična/sveta ulja koristili su i svečenici pri zadnjem pomazanju umrlih. Tek kroz 17. st. dolazi do veće uporabe mirisa. Dvor kralja Luija XV poznat je kao Mirisni dvor zbog obilatog korištena mirisa u svim prilikama. Osim na kožu, nanoslili su se na namještaj, lepeze, popularne su bile mirišljave rukavice, vodice za ispiranje usta, dodaci vinima pa čak i za medicinske svrhe. U 20. st. Pariz postaje svjetski centar industrije parfema.







Proizvodnja parfema mijenjala se godinama, ali ključna osoba koja je zaslužna za mirisne mješavine je NOS, osoba koja ima sve mirise u glavi i može razdvojiti sve mirisne sastojke jednoga parfema. Ima ih jako malo u Francuskoj gdje se i školuju 7 godina, većinom su to muškarci koji ne smiju nikako pušiti, piti alkohol, jesti začinjenu hranu i dosta uvjeta kojih se moraju držati cijeli život. Radno vrijeme im je svega par sati dnevno, i plaće su im jako velike.
Cijena parfema uvelike ovisi o njegovoj kompoziciji sastojaka, za primjer- za litru ružinoga ulja potrebne su tri tone latica, pa gram ulja stoji koliko i gram zlata. 
Pri odabiru parfema trebate znati da postoje različite jačine mirisa: parfume ( 20-30 % eteričnog ulja), eau de parfume (15 %), eau de toilette ( 8 %)




I svakako je bitno mjesto na koje se nanosi parfem, kako je i sama Coco Chanel izjavila da kapljice parfema treba stavljati na pulsirajuće točke tijela (vrat, zapešča, pregibe..:)
Danas su parfemi način izražavanja naše osobnosti, osjećaja, mašte. Zrcale naš karakter i stil života. Neke mirise pamtimo cijeli život, njihova magija vraća nas u najstarije uspomene.




 
www.weheartit.com            

 Moja preporuka za ove blagdanske dane darivanja je moj omiljeni parfem od Nine Ricci - Premier Jour.

Želim Vam ugodne blagdane, Vaša Sanja! 




1 komentar:

  1. ove slike s parfemima i macaronima tako mirišu na pariz <3 (a treca slika totalno insprira onako prava romanticarska <3) meni je bas chloe zimski blagdanski i d&g the one <3

    OdgovoriIzbriši